Bij de reachtruck kan je de vorken en de mast door middel van een hydraulische cylinder vooruit en achteruit bewegen. De lading kan je voorbij de achterwielen (last- of sleepwielen) opnemen en voor het transport achter het voorwiel trekken (boven of tussen de achterwielen), wat de stabiliteit en wendbaarheid ten goede komt. De chauffeur van de reachtruck zit dwars in de rijrichting zodat de bouw van het toestel erg compact is. De stellinggangen mogen ook smaller zijn dan voor een klassieke heftruck.
Elke werknemer die een reachtruck bedient, is wettelijk verplicht een geschikte opleiding te volgen.
Als men na de opleiding succesvol een examen aflegt, dan ontvangt de deelnemer een certificaat dat 5 jaar geldig is. Indien niet geslaagd voor het examen, ontvangt de deelnemer een deelnamebewijs van opleiding dat 5 jaar geldig is.
Deze opleidingen kunnen georganiseerd worden in de opleidingscentra van Formaz of in-company indien aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt. De duur van de opleiding varieert in functie van de voorkennis van de deelnemer en het gewenste certificaat/attest.
Duur van de opleiding:
- Een veiligheidsopleiding duurt een dag, is bestemd voor bestuurders met enige ervaring en wordt afgesloten met een veiligheidsexamen. Deze opleiding kan ook dienen als 5-jaarlijkse heropfrissingsopleiding. De opleiding kan ook deels gebeuren in de vorm van coaching op de werkvloer.
- Een vakbekwaamheidsopleiding duurt meerdere dagen en wordt afgesloten met een vakbekwaamheidsexamen. De duur van de opleiding varieert in functie van de voorkennis en ervaring van de deelnemer.
De details van de standaardopleidingen vind je hier:
Veiligheidsopleiding reachtruckbestuurder
Vakbekwaamheidsopleiding reachtruckbestuurder