Skip to main content

Veelgestelde vragen – cursisten

Op mijn deelnamebewijs staat dat dit "deelname aan een opleiding bewijst”. Wat betekent dat?

Dat kan betekenen dat je een opleiding zonder examen hebt gevolgd. Het deelnamebewijs is dan enkel een bewijs dat je opleiding gevolgd hebt, simpel. Dat kan ook betekenen dat je een opleiding met examen hebt gevolgd maar niet geslaagd bent. Dat kan een vakbekwaamheidsexamen of veiligheidsexamen zijn. In dat geval ben je niet competent volgens onze examennormen. Het attest heeft zeker een waarde want een examen is wettelijk niet verplicht. Wanneer je een attest van deelname hebt, zijn je werkgever en jij dus wettelijk in orde.

Je werkgever bepaalt uiteindelijk zelf of jij voldoende vakbekwaamheid bent om je functie uit te oefenen. De meeste werkgevers baseren zich op het behaalde certificaat of deelnamebewijs.

Op mijn certificaat staat dat ik "de veiligheidsregels ken en kan toepassen". Wat betekent dat?

Dat betekent dat je een veiligheidsexamen theorie en praktijk hebt gedaan en geslaagd bent. Formaz bevestigt dat je veilig met de machine kan werken.

Je werkgever bepaalt uiteindelijk zelf of jij voldoende vakbekwaamheid bent om je functie uit te oefenen. De meeste werkgevers baseren zich op het behaalde certificaat of deelnamebewijs.

Op mijn certificaat staat: “dit certificaat bewijst vakbekwaamheid”. Wat betekent dat?

Dat betekent dat je een vakbekwaamheidsexamen theorie en praktijk hebt gedaan en geslaagd bent. Formaz bevestigt dat je “vakbekwaamheid” bent. Voor sommige opleidingen is er nog een onderscheid tussen niveau basis en gevorderd. Het examen bij Formaz is gebaseerd op VCA-normen.

Je werkgever bepaalt uiteindelijk zelf of jij voldoende vakbekwaamheid bent om je functie uit te oefenen. De meeste werkgevers baseren zich op het behaalde certificaat of deelnamebewijs.

Waar vind ik mijn certificaat of deelnamebewijs terug?

Alle certificaten en deelnamebewijzen zijn digitaal beschikbaar en vind je op de pagina ‘certificaten‘.

Ik vind mijn certificaat of deelnamebewijs niet op jullie website.

Dit wordt op onze website gepubliceerd na betaling van de opleidingsfactuur. Dat duurt meestal minstens 6 weken. Vlak na je opleiding ga je je certificaat of deelnamebewijs dus mogelijk nog niet vinden.

Een andere reden kan zijn dat je naam, voornaam of geboortedatum verkeerd zijn ingegeven in onze database. Wij werken met ID digipass readers of we geven je gegevens manueel in. Geef je naam dus in zoals deze op je identiteitskaart staat of zoals je deze op het inschrijvingsformulier hebt ingevuld. Als het niet lukt, contacteer ons via het contactformulier op onze website.

Kan ik een PVC bankkaart krijgen van mijn certificaat of deelnamebewijs?

Neen, sinds 2012 maken wij deze niet meer. Je kan wel een A4 certificaat afdrukken. Zie vraag 4.

Ik ben mijn certificaat of deelnamebewijs kwijt. Kan ik een kopie krijgen?

Je kan je certificaat of deelnamebewijs niet kwijt doen omdat het online staat. Het online document is ook het origineel. Alle info vind je hier.

Hoe lang is mijn certificaat of deelnamebewijs geldig?

Onze certificaten zijn 5 jaar geldig. Om de 5 jaar moet je een heropfrissing volgen of een nieuw examen afleggen. Onze deelnamebewijzen zijn ofwel 5 jaar geldig, ofwel onbeperkt. Je certificaat of deelnamebewijs is enkel geldig als het in onze centrale database staat.

Is mijn certificaat of deelnamebewijs enkel geldig bij mijn werkgever?

Neen, het certificaat of deelnamebewijs is overal geldig als de opleiding bij Formaz plaatsvond of als het een algemene opleiding bij je werkgever was. Ja, als het een maatwerkopleiding was die bij je werkgever plaatsvond. Dat staat meestal vermeld op het certificaat of deelnamebewijs. Als je een certificaat of deelnamebewijs hebt dat overal geldig is, moet je bij je werkgever steeds een instructie krijgen over de gebruikte machines en taken.

Is mijn certificaat of deelnamebewijs geldig voor elk merk en voor elke grootte van machine?

Ja. Wij maken een onderscheid naar type machine, niet naar grootte of merk. Werk je met andere machines dan deze in je opleiding, dan is een specifieke instructie van de werkgever nodig. Bij een opleiding bij de werkgever met de machines waar je mee werkt, is dit niet meer nodig.

Veelgestelde vragen – werkgevers

Wat vereist de Belgische wetgeving met betrekking tot opleiding voor bestuurders interne transportmiddelen?

  • Een werkgever moet een adequate opleiding organiseren. Duur, inhoud en eventuele examinering worden niet specifiek vermeld.
  • De opleidingssector heeft eigen normen zoals het register risicovolle taken van VCA of de SERV (Vlaamse overheid). Onze opleidingen en examens zijn gebaseerd op de VCA-normen, voor zover deze bestaan voor de desbetreffende opleiding.
  • Een examen is niet verplicht, opleiding wel. De werkgever bepaalt steeds zelf of iemand voldoende beroepsbekwaam is om de veiligheidsfunctie uit te oefenen.

Welke soorten opleidingen bestaan er en welke is geschikt voor mijn medewerkers?

Wij adviseren om elke medewerker een vakbekwaamheid te laten behalen. Nadien kan er overgestapt worden naar veiligheidsopleidingen.

Wij organiseren 2 soorten opleidingen:

Veiligheidsopleiding of opfrissingsopleiding met veiligheidsexamen

  • Bedoeld voor deelnemers met ervaring, met nadruk op veilig werken. Het is een korte opleiding van 1 dag, die ook kan dienen als heropfrissingsopleiding. De opleiding gebeurt voornamelijk bij de werkgever zodat deze op maat is maar kan ook bij Formaz. De deelnemers doen een veiligheidsexamen en behalen een veiligheidscertificaat als ze geslaagd zijn en een deelnamebewijs als ze niet geslaagd zijn.

Vakbekwaamheidsopleiding met vakbekwaamheidsexamen

  • Bedoeld voor deelnemers met of zonder ervaring, met nadruk op correct gebruik van en leren werken met de machine. Het zijn meerdaagse opleidingen. De opleiding gebeurt bij Formaz of bij de werkgever. De deelnemers doen een vakbekwaamheidsexamen en behalen een certificaat van vakbekwaamheid als ze geslaagd zijn en een deelnamebewijs als ze niet geslaagd zijn. Van elke deelnemer wordt een rapport gemaakt. VCA-attesten register risicovolle taken zijn mogelijk op aanvraag.

Meer info op de pagina “certificaten” op deze website.

Hoeveel mensen kan ik per dag opleiden bij een incompany opleiding?

Dat is afhankelijk van vele factoren: voorkennis mensen, aantal machines, gewenst attest. Dit moeten we steeds in overleg bepalen.

Wat als een deelnemer niet geslaagd is voor het examen?

Dan kan er een herexamen gepland worden, al dan niet vooraf gegaan door extra opleiding. De deelnemer kan ook aan de slag (blijven) met zijn deelnamebewijs.

Hoe lang zijn de certificaten en deelnamebewijzen geldig?

  • Onze certificaten zijn 5 jaar geldig. Na 5 jaar moet een heropfrissing gebeuren of een nieuw examen worden afgelegd.
  • Onze deelnamebewijzen zijn ofwel 5 jaar geldig, ofwel onbeperkt.
  • Onze certificaten en deelnamebewijzen zijn enkel geldig als ze in onze centrale database staan.

Waar vind ik als werkgever een overzicht van de opleidingen en certificaten/deelnamebewijzen?

Elke werkgever heeft toegang tot onze centrale database via certificaten. Je krijgt een login en paswoord. Alle opleidingen, certificaten, deelnamebewijzen en eventuele rapporten zijn hier ook zichtbaar.

Wat moet ik voorzien om een opleiding te organiseren bij ons bedrijf?

  • Wij hebben een (les)lokaal nodig om de theorie te kunnen organiseren, graag met internettoegang.
  • Voor het praktijkgedeelte hebben we minstens 1 machine nodig, in goede staat en gekeurd indien nodig, en een voldoende grote afgebakende oefenruimte. De opleiding kan mogelijk deels plaatsvinden tijdens de werkelijke activiteit.
  • Er kan op voorhand een bezoek gebracht worden aan uw bedrijf.

Welke subsidies krijg ik?

Als we het paritair comité van uw deelnemers kennen, bekijken we samen de mogelijkheden. Vergeet niet dat vele subsidies op voorhand aangevraagd moeten worden (bij ons). Op onze website is er een pagina gewijd aan subsidies met meer info.

Nog vragen?

Contacteer ons of bel +32 (0) 2 253 85 11