Skip to main content

Opleiding bestuurder heftruck basis (vakbekwaamheid)

Elke werknemer die een vorkheftruck bedient, is wettelijk verplicht om hiervoor een geschikte opleiding te volgen. Werken met een heftruck is immers niet zonder risico.  In deze driedaagse vakbekwaamheidsopleiding voor heftruckbestuurder leer je veilig en correct rijden met een heftruck.   Deze opleiding kent een mix van theorie en praktijk.

Op dag 3 start je met het theoretisch examen, gevolgd door het praktijkexamen. Ben je geslaagd, dan ontvang je een vakbekwaamheidscertificaat dat vijf jaar geldig is.  Indien je niet slaagt voor het examen, ontvang je een deelnamebewijs.

Doelgroep

Personen die starten in een functie waarin ze met een vorkheftruck moeten werken.  Of personen die met een heftruck werken maar geen certificaat hebben.

Doel

De deelnemer opleiden tot een veilige en efficiënte heftruckbestuurder en het behalen van een vakbekwaamheidscertificaat.

Toelatingsvoorwaarden

  • Om te mogen deelnemen moet je minimum 18 jaar zijn
  • Het dragen van veiligheidsschoenen tijdens de lessen is verplicht. Je brengt je eigen schoenen mee of gebruikt een paar van Formaz
  • Om de functie van heftruckbestuurder uit te oefenen moet je medisch gekeurd zijn. Hiervoor spreek je best af met de werkgever.

Praktisch

Deze opleiding kan georganiseerd worden in de opleidingscentra van Formaz of in-company.  Informeer zeker ook naar gecombineerde opleidingen (meerdere toestellen) die korter kunnen zijn dan de afzonderlijke opleidingen.

Certificaat

Elke deelnemer ontvangt een digitaal vakbekwaamheidscertificaat of een bewijs van deelname.

Als de deelnemer slaagt op zowel theorie als praktijk ontvangt hij/zij een vakbekwaamheidscertificaat heftruckbestuurder.  Slaagt men niet voor één of beide delen, dan ontvangt men een deelnamebewijs.  Met het deelnamebewijs kan de cursist wettelijk gezien wel aan het werk maar het toont geen vakbekwaamheid aan.  De deelnemer kan een herexamen theorie en/of praktijk doen, eventueel na extra opleiding.

Na vijf jaar is een veiligheidsopleiding heftruck nodig om in orde te blijven.

Wat onze klanten zeggen